Pressklipp

Ta nätet på allvar – bok från Nätaktivisterna
Boken vänder sig främst till personer som arbetar med unga och vill bli bättre på att främja engagemang samt motarbeta hot och hat på nätet. Med fakta, tips och unga nätaktivisters berättelser ger boken svar på frågor om antirasistisk nätaktivism, hur man kan arbeta förebyggande mot hot och hat samt vilka lagar som gäller på nätet.
Jag har skrivit om ungas nätvardag, vilka som är nätaktivister och nätaktivisters behov av närvarande vuxna. Jag har även skrivit om att bygga upp ett säkerhetsarbete, med fem tips inför arbetet med en säkerhetspolicy.

Hatet på nätet – så skyddar ni er. Text i tidskriften Kurage
Text till Kurage, en idétidskrift för ideella organisationer, om hur man kan skydda sig från hat på nätet.När Nätaktivisterna startade började vi undersöka hur andra organisationer arbetade för att hantera hot och hat. Det märktes dock rätt snabbt att få hade några rutiner och att ännu färre hade strategier för hur de hanterade hot och hat på nätet. Vi som jobbar antirasistiskt måste ha en strategi för att bemöta det hat och hot som uppstår, skriver Vian Tahir, kommunikationsansvarig på Nätaktivisterna.

Trolljägaren – intervju i Tidningen Gymnasiet
Vian Tahir vill få gymnasieelever att jobba antirasistiskt på nätet. Polisanmäl allt som är hets mot folkgrupp, uppmanar hon.

Gräsrötter i kamp mot näthat
Intervju om Nätaktivisterna för Dagens Nyheter

Medverkande i Tackla hatet: om näthat, hot – och hur du skyddar dig av Rebecka Bohlin
Intervju i bok om hot och hat på nätet. I Tackla hatet möter Rebecka Bohlin säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Dessutom avslöjar hon tidigare okända attacker mot journalister och visar på hur rättssamhället misslyckas med att skydda hatets offer — och i förlängningen yttrandefriheten. Men framför allt visar hon vad vi tillsammans kan göra för att tackla hatet.

2015 års uppstickare
Plats 74 (före Måns Zelmerlöw) på Shortcuts lista över 100 uppstickare.

Näthatarna är få. Och det är ett stort problem. – intervju i KIT
Storhatarna på nätet är få, men inte ofarliga. Tvärtom. Om de får hållas kan demokratin vara hotad. Normerna i samhälle har de redan ruckat på.

Skolverkets podd om rasism, avsnitt om hat på nätet
Del i diskussionsunderlag för skolpersonal som har efterfrågat stöd för hur samtal om främlingsfientlighet och rasism ska föras. Uppslag som bygger på ett antal scenarier som skolpersonal kan uppleva som problematiska och som de kan behöva diskutera generellt med tillhörande poddar. Scenario: Skolledning och skolpersonal får reda på att några elever på skolan blivit utsatta för trakasserier på Instagram och Facebook. I flera fall handlar det om att eleverna blivit utsatta för rasistiska och främlingsfientliga påhopp.

Geek Girl Meetup 2015 Seminarium om yttrandefrihet och trygghet på nätet
Geek Girl Meetup är en mötesplats för geekiga tjejer som är intresserade av teknik, webb, och kod. Målet är att skapa nya nätverk och lyfta kvinnliga förebilder inom dessa områden och låta alla deltagare dela sina kunskaper med varandra. Vian Tahir och Azuka Nnamaka håller ett seminarium om yttrandefrihet, vilka lagar som gäller på nätet, samt hur en aktivist kan använda sig av nätet för förändring. 

Årets pressrum 2012 Offentlig verksamhet och ideella organisationer
Motivering: Med ett aktivt kommunikationsarbete, både gällande frekventa uppdateringar och nyttjande av pressrummets många funktioner har denna kommun blivit en förebild för offentliga verksamheters digitala kommunikation.

Årets pressrum 2011 Offentlig verksamhet och ideella organisationer
Mynewsdesks kundtävling Årets Pressrum lyfter bland 3 000 pressrum fram goda och inspirerande exempel inom digital PR. Tävlingen belönar de kommunikatörer, företag och organisationer som med hjälp av sina pressrum har lyckats briljera med sin digitala och sociala PR.

Digital KOMMUNikation och pr
Seminarium om hur Järfälla kommuns digitala kommunikationsarbete har sett ut med fokus på pr och hur vi har lyckats öka vårt mediegenomslag. Om hur man kan lyfta fram medarbetare för att sätta ett ansikte på kommunen, vilka fördelar det finns med att vara mer personlig och hur medarbetare kan vara ambassadörer för en organisation.